Тропари и кондаки воскресные: короткие молитвы, славящие Воскресение Христово

Воскресные тропари – одни из древнейших христианских песнопений. Из их названия понятно, что с их помощью церковь воспевает событие, лежащее в основе Вселенской Церкви. Сам по себе тропарь – это песнопение, раскрывающее суть того или иного праздника, которое коротко, но емко и завершенно дает верующим представление о нем. Из названия понятно, что тропари Воскресения посвящены победе над смертью Иисуса Христа и содержат короткую молитву.

Например, тропарь воскресный 8 гласа восхваляет Спасителя, добровольно принявшего трехдневное погребение, и оканчивается прошением освободить всех молящихся от страданий.

Разделение воскресных тропарей по гласу

Поскольку Пасха Христова – самый главный христианский праздник, который воспоминается верующими еженедельно, воскресные тропари имеют свою особенность: они написаны в количестве восьми, и разделены на гласы. В примитивном понимании глас – это разновидность мелодий, в совокупности представляющих собой тысячелетний фонд религиозной музыки. Каждый тропарь имеет свою тематическую направленность – так, текст воскресного тропаря 7 гласа повествует об Иисусе, Крестом победившем смерть, иссушившем слезы мироносиц и повелевшем апостолам идти на проповедь, чтобы всему миру сообщить благую весть о Воскресении Христовом.

Воскресные тропари и кондаки: догматическая сокровищница Воскресения

Во время праздничного богослужения воскресные тропари восьми гласов занимают почетное место: хор поет их с особенной торжественностью, громко, тщательно и не торопясь пропевая слова, чтобы каждый, присутствующий в храме, смог проникнуться важностью момента.

Отдельное место среди тропарей Воскресения занимает Пасхальный тропарь: на протяжении всей Заутрени он исполняется огромное количество раз, и на Светлой Седмице является акцентом как церковной, так и домашней молитвы.

Слушать на видео Воскресные тропари и кондаки 8 гласов

Читать православный текст воскресных тропарей и кондак, восьми гласов

Воскресные Тропари и Кондаки.

Глас 1-й:

Тропарь: Камени запечатану от иудей, / и воином стрегущим Пречистое Тело Твое, / воскресл еси тридневный, Спасе, / даруяй мирови жизнь. / Сего ради силы небесныя вопияху Ти, Жизнодавче: / слава воскресению Твоему, Христе, / слава Царствию Твоему, // слава смотрению Твоему, Едине Человеколюбче.

Кондак: Воскресл еси, яко Бог, из гроба во славе, / и мир совоскресил еси, / и естество человеческое яко Бога воспевает Тя, / и смерть исчезе. / Адам же ликует, Владыко, / Ева, ныне от уз избавляема, радуется зовущи: / Ты еси, Иже всем подая, // Христе, воскресение.

Глас 2-й:

Тропарь: Егда снизшел еси к смерти, Животе Безсмертный, / тогда ад умертвил еси блистанием Божества, / егда же и умершия от преисподних воскресил еси, / вся силы небесныя взываху: // Жизнодавче, Христе Боже наш, слава Тебе.

Кондак: Воскресл еси от гроба, Всесильне Спасе, / и ад, видев чудо, ужасеся, / и мертвии восташа. / Тварь видящи срадуется Тебе, / и Адам свеселится, // и мир, Спасе мой, воспевает Тя присно.

Глас 3-й:

Тропарь: Да веселятся небесная, / да радуются земная, / яко сотвори державу / мышцею Своею Господь, / попра смертию смерть, / Первенец мертвых бысть, / из чрева адова избави нас, // и подаде мирови велию милость.

Кондак: Воскресл еси днесь из гроба, Щедре, / и нас возвел еси от врат смертных. / Днесь Адам ликует, и радуется Ева, / вкупе же и пророцы с патриархи воспевают непрестанно // Божественную державу власти Твоея.

Глас 4-й:

Тропарь: Светлую воскресения проповедь / от Ангела уведевше Господни ученицы / и прадеднее осуждение отвергша, / апостолом хвалящася глаголаху: / испровержися смерть, / воскресе Христос Бог, // даруяй мирови велию милость.

Кондак: Спас и Избавитель мой, / из гроба, яко Бог, воскреси от уз земнородныя, / и врата адова сокруши / и, яко Владыка, // воскресе тридневен.

Глас 5-й:

Тропарь: Собезначальное Слово Отцу и Духови, / от Девы Рождшееся на спасение наше, / воспоим, вернии, и поклонимся, / яко благоволи Плотию взыти на Крест, / и смерть претерпети, / и воскресити умершия // славным Воскресением Своим.

Кондак: Ко аду, Спасе мой, сошел еси, / и врата сокрушивый, яко всесилен, / умерших, яко Создатель, воскресил еси, / и смерти жало сокрушил еси, / и Адам от клятвы избавлен бысть, Человеколюбче. / Темже вси зовем: // спаси нас, Господи.

Глас 6-й:

Тропарь: Ангельския силы на гробе Твоем, / и стрегущии омертвеша, / и стояше Мария во гробе, / ищущи Пречистаго Тела Твоего. / Пленил еси ад, не искусився от него, / сретил еси деву, даруяй живот. / Воскресый из мертвых, // Господи, слава Тебе.

Кондак: Живоначальною дланию / умершия от мрачных удолий / Жизнодавец воскресив, всех Христос Бог, / воскресение подаде человеческому роду: / есть бо всех Спаситель, // воскресение, и живот, и Бог всех.

Глас 7-й:

Тропарь: Разрушил еси Крестом Твоим смерть, / отверзл еси разбойнику рай, / мироносицам плач преложил еси, / и апостолом проповедати повелел еси, / яко воскресл еси, Христе Боже, // даруяй мирови велию милость.

Кондак: Не к тому держава смертная возможет держати человеки: / Христос бо сниде, сокрушая и разоряя силы ея. / Связуем бывает ад, / пророцы согласно радуются: / предста, глаголюще, Спас сущим в вере, // изыдите, вернии, в воскресение.

Глас 8-й:

Тропарь: С высоты снизшел еси, Благоутробне, / погребение приял еси тридневное, / да нас свободиши страстей, // Животе и воскресение наше, Господи, слава Тебе.

Кондак: Воскрес из гроба, умершия воздвигл еси, / и Адама воскресил еси, и Ева ликует во Твоем воскресении, / и мирстии концы торжествуют, // еже из мертвых Возстанием Твоим, Многомилостиве.