Православный канон за болящего наша сильная помощь ближнему

К сожалению, каждому из нас время от времени приходится сталкиваться с таким неприятным и выбивающим из колеи явлением, как болезнь близкого человека. Верующий человек в этом случае, помимо обеспечения квалифицированной медицинской помощи, обязательно постарается помочь больному и поддержать его дух чтением канонов, акафистов и молитв. Вполне естественно то, что молитвы мы стараемся выбирать самые сильные, текст которых сугубо подчеркивает наше обращение к Богу с просьбой даровать здоровье тому, кого мы любим. В числе прочих таких молитв особенно выделяется церковный Канон за болящего – православный гимн, который можно читать как в храме, так и дома. Чтение молитв о здравии обладает особенной силой, и случаи исцеления болящих по молитвам их родных неоднократно подтверждали это.

Как чтение канона помогает болящему?

Часто случается так, что даже самый благочестивый человек, сталкиваясь с болезнью ближнего, теряет присутствие духа и оставляет чтение даже самых простых молитв, не говоря уже о христианском Каноне за болящего. С точки зрения психологии это вполне объяснимо: страх за родного и любимого человека, а также сопутствующие болезни финансовые и бытовые проблемы парализуют волю, одновременно способствуя появлению уныния и отчаяния. В таком случае православная церковь, наоборот, настаивает на молитве: она поможет не только больному, но и тому, кто за него переживает. Даже если мысли витают далеко, нужно найти в себе силы и хотя бы механически приступить к чтению канонов и молитв, и слова, веками дарующие утешение всем, кто их произносил, непременно окажут свое благотворное воздействие и на Вас.

Книга канонов: сборник молитв, который должен быть в каждом доме

Чтение канонов полезно еще и потому, что успокаивает больного и дарует ему надежду на скорейшее исцеление. Чтобы в самый ответственный момент не заниматься поиском необходимой молитвы, я рекомендую купить Канонник – книгу канонов, в которой собраны наиболее часто употребляемые православные молитвословия, в том числе и Канон за больного о скором выздоровлении. Если из-за постоянного ухода за больным времени на молитву нет, можно и нужно просить о молитвенной помощи других родственников, друзей и просто знакомых верующих, а также своего духовника. Очень часто у людей возникает вопрос: можно ли читать полный текст Канона за болящего за самого/саму себя? Ответ на него однозначен: конечно, можно, и даже нужно молиться о собственном исцелении, а также подавать в храм записки о здравии с собственным именем.

Смотреть на видео канон за болящего

Читать православный текст канона за болящего за исцеление от болезней

Глас 3-й.

Песнь 1

Ирмос. Пресекаемое море жезлом древле, Израиль пройде яко по пустыни, и крестообразно яве, предуготовляет стези. Сего ради поем во хвалении чудному Богу нашему, яко прославися.

 

Запев. Милостиве Господи, услыши молитву раб Своих, молящихся Тебе.

 

В день печали нашедшия на ны к Тебе, Христе Спасе, припадающе, твоя милости просим, облегчи болезнь раба Твоего, изреки нам, яко сотнику: «иди, се здрав есть отрок твой».

 

Милостиве Господи, услыши молитву раб Своих, молящихся Тебе.

 

Мольбы и моления с воздыханием к Тебе, вопием Сыне Божий: помилуй нас. Воздвигни со одра лежащаго, яко раслабленнаго словом: «возьми одр твой, глаголя отпущаются ти греси твои».

 

Слава: Твоего, Христе, образа подобию поклоняющиеся, верою целуем, и болящему здравия просим, подражающе кровоточивый, яже подольце риз Ти коснуся исцеление недуга приять.

 

И ныне: Пречистая Госпоже Богородице, всем известная помощница, не презри нас к Тебе припадающих моли яко блага Своего Сына и Бога нашего, дати здравие болящему, да Тя с нами прославляет.

 

Песнь 3

 

Ирмос. Иже от несущих вся приведый, словом созидаемая, совершаемая духом Вседержителю Вышний: в любви Твоей утверди мене.

 

Иже от тяжких болезней на земли повержен к Тебе Христе, с нами вопиет, подаждь здравие телеси его, яко же Езекии плакавшемуся к тебе.

 

Призри, Господи, на наше смирение, и не помяни беззаконий наших, но веры ради болящего, яко прокаженнаго словом исцели ему болезнь, да Твое, Христе, славится имя.

 

Слава: Церковь, юже еси освятил, на ту Христе не даждь поношения, но воздвигни невидимо в недузе на одре лежащаго, в нейже Тя молят, да не рекут невернии, где есть Бог их.

 

И ныне: К Твоему пречистому, Богородице, образу руце воздеюще вопием, услыши раб Твоих молитву и спаси в болезни лежащаго, да от болезни востав, воздаст обеты, яже в печали глаголаша уста его.

 

Седален, глас 8.

 

На одре греховном слежаща мя, и страстьми уязвлена, якоже воздвиг Петрову тещу и спас разслабленнаго носима со одром, тако и ныне посети, Милостиве, болящаго, понесый недуги рода нашего, Тебе единаго свемы терпелива и милосердна, милостива врача душам и телесем, Христа Бога нашего, наводяща недуги и паки исцеляюща, подавающа прощение кающимся о согрешениих единаго милосердаго и милостиваго.

 

Слава гл. 2: Аз грешный плачуся на одре своем слежа, прощение ми подаждь, Христе Боже, и от болезни воздвигни мя, яже есмь от юности грехи сотворил, избыти ми молитвами Богородицы сих даруй.

 

И ныне: Умилосердися и спаси мя воздвигни мя от одра болезненнаго, мощь бо моя во мне изнеможе и весь нечаянием одержим есмь, Мати Божия Пречистая, исцели недугующа, Ты бо еси помощница христианом.

 

Песнь 4

 

Ирмос. Положил еси к нам твердую любовь Господи: Единородного бо Твоего Сына за ны на смерть дал. еси Темже ти зовем благодаряще: слава силе твоей, Господи.

 

Уж отчаянна лютым недугом и к смерти приближавшася, возвати, Христе, на живо и даждь плачущимся утеху, да вси прославляем Твоя святыя чудеса.

 

К Тебе, Творче, каемся своих грех, яко не хощеши смерти грешничи, оживи, оздрави болящаго, да востав послужит Ти, исповедая с нами Твою благость.

 

Слава: Слезы Манасиины, Ниневитян покаяние, Давидово исповедание приим, вскоре спасл еси: и наши молитвы ныне приими, даждь здравие болящему, о нем же Ти молим.

 

И ныне: Подаждь нам Твою милость Госпоже, всегда на Тя надеющимся, испроси здравие болящему, врачебнии Твои руце с Предтечею, Богородице, ко Господу Богу простирающи.

 

Песнь 5

 

Ирмос. На земли невидимый явился еси, и человеком волею сожил еси непостижимый, и к Тебе утренююще, воспеваем Тя, Человеколюбче.

 

Дщерь Иаирову уже умершу, яко Бог оживил еси, и ныне возведи, Христе Боже, от врат смертных болящаго, Ты бо еси путь и живот всем.

 

Сына вдовича оживил, Спасе, и тоя слезы преложив на радость, спаси от недуга тлеющаго раба сего, да и наша скорбь и болезнь на радость прейдет.

 

Слава: Огненную болезнь тещи Петрове прикосновением Твоим исцелив, и ныне востави болящаго раба Твоего, да востав, яко Иона, послужит Ти.

 

И ныне: Скорбнии, смирении, грешнии, не имеющии дерзновения, к Тебе Пречистая Богомати вопием, умоли Сына своего Христа, дати болящему здравие телеси.

 

Песнь 6

 

Ирмос. Бездна последняя грехов обыде мя, и исчезает дух мой, но прострый, Владыко, высокую Твою мышцу, яко Петра мя Управителю, спаси.

 

Бездну милосердия и милости имея, Христе Боже, внуши моления раб Твоих. Ты бо еси Петром Тавифу воскресив, Ты и ныне в болезни лежащаго воздвигни, послушав церковных молитвенник.

 

Врачу душам и телесем нашим, понесый недуги всего мира, Христе, Енея Петром исцеливый, Ты и ныне болящаго исцели, Святых Апостол молитвами.

 

Слава: Преложи, Христе, на радость рыдание о недужнем скорбящих, да Твою получивше милость, внидут в дом Твой, со обетными дарами, славяща Тя в Троице единаго Бога.

 

И ныне: Приидите, о друзи, поклонимся молящеся о болящем Божии Матери, Та бо имеет власть недужная исцеляти, со безмездникома вкупе духовным невидимо помазающе маслом.

 

Кондак по шестой песни, глас 3.

 

Душу мою, Господи, во грехах всяческих, и безместными деяньми люте разслабленну, воздвигни Божественным человеколюбием, якоже и разслабленнаго воздвигл еси древле, да зову Ти спасаем: щедрый Христе, даждь ми исцеление.

 

Икос:

 

Иже руки Своея горстию содержай концы, Иисусе Боже, Иже Отцу собезначальный, и Духу Святому совладычествуя всяко плотию, явился еси, недуги исцеляя, и страсти очистил еси, слепца просветил еси, и раслабленнаго словом Божественным совоставил еси, сего право ходяща сотворив и одр повелел еси на рамо взяти. Тем же вси с ним воспеваем и поем: щедрый Христе, даждь ми исцеление.

 

Песнь 7

 

Ирмос. Прежде образу златому, персидскому чтилищу, отроцы не поклонишася, трие поюще посреде пещи: отцев Боже, благословен еси.

 

О Кресте Пресвятый Христов, Честное Древо животное, тобою смерть погибе и мертвии воскресоша, и ныне больнаго исцели и оживи, якоже при Елене умершую девицу.

 

Долгую и лютую болезнь Иовлю на гноищи и в червех того молящася, словом исцелил еси, Господи. И ныне же в церкви о болящем молим Тя, яко благ исцели невидимо молитвами Святых Твоих.

 

Слава: Вси свемы, яко умрети нам есть, Тебе Богу тако изволившу, но на мало время Милостиве, здравия просим болящему, премени от смерти на жизнь даждь скорбящим утеху.

 

И ныне: Пособствуй и помогай нашему сиротству, Богородице, Ты бо веси время и час, когда умолити Сына Твоего и Бога нашего, дати болящему здравие и прощение от всех грех.

 

Песнь 8

 

Ирмос.Служити живому Богу, в Вавилоне отроцы претерпевше, о мусикийских органах нерадиша, и посреди пламени стояще боголепную песнь воспеваху, глаголюще: благословите вся дела Господня Господа.

 

Здрава покажи, Владыко, болящаго раба Твоего, и скоро исцели, милостиве Христе Боже, и еще смерти не предаждь судней да Ти покаяние воздаст. Сам бо рекл еси: не хощу смерти грешничи.

 

Господи милостиве, твоя преславная чудеса и до нас ныне достигнут: бесы прожени, недуги погуби, раны исцели, болезни уврачуй, и потворы и чародеяния и всякие язи избави ны.

 

Слава: Запретивый, Христе, морским ветром, и страх ученик на радость преложивый, и ныне запрети тяжким болезнем, труждающим раба Твоего, да вси возвеселимся, хваляще Тя во веки.

 

И ныне: Избави, Богородице, от обышедших ны печалей, различных недуг, отравы же и чародейства, и бесовского мечтания и от урока злых человек и напрасныя смерти, молимся.

 

Песнь 9

 

Ирмос. На синайстей горе виде Тя в купине Моисей, неопально огнь Божества заченшую во чреве; Даниил же Тя виде гору несекомую, жезл прозябший, Исаия взываше, от корене Давидова.

 

Источниче жизни, подателю Христе милости, не отврати лица Твоего от нас, облегчи болезнь утружденному болезнею, и воздвигни яко Фаддеем Авгаря, да присно Тебе славит, со Отцем и Святым Духом.

 

Евангельскому верующе гласу, Твоего ищем обета, Христе: просите, рекл еси бо, и дастся вам. Тем ныне предстояще молим Тя, возстави со одра здрава лютым повержена недугом, да Тя с нами вкупе величает.

 

Слава:Мучимый недугом, внутрь невидимыми ранами, Тебе, Христе, с нами вопиет, не нам Господи, не нас ради, вси бо есмы исполнены грехов, но Матерними и Предтечевыми молитвами даждь исцеление болящему, да Тя вси возвеличим.

 

И ныне:Божия, Мати Пречистая, со всеми Святыми призываем Тя: со Ангелы и Архангелы, со пророки и патриархи, со Апостолом, с преподобными, праведными молися Христу Богу нашему, дати здравие болящему, дя Тя вси величаем.

Православная молитва о выздоровлении больного

Боже сильный милостию, строяй вся на спасение роду человеческому, посети раба Своего сего ( имярек), нарицающа имя Христа твоего, исцели его от всякаго недуга плотскаго и отпусти грехи и греховные соблазны, и всяку напасть, и всякое нашествие неприязненно далече сотвори от раба Твоего, и воздвигни от одра греховнаго, и устрой его во святую Твою Церковь здрава душею и телом и делы добрыми славящаго со всеми людьми имя Христа Твоего, яко Тебе славу возсылаем, со безначальным Ти Сыном, и со Святым Духом ныне и присно и во веки веков. Аминь.