<

Акафист благоверному князю Игорю, Черниговскому мученику

Просмотров: 113

Черниговский князь Игорь, акафист которому описывает непростое житие мученика, родился в период междоусобиц, связанных с борьбой за княжение в Киеве. Кровавую борьбу вели прямые потомки князя Ярослава Мудрого – княжеские династии Ольговичей и Мстиславичей. Святой князь Игорь относился к первой, и, хотя обладал кротким нравом и не желал принимать участия в кровопролитии, волею судеб был замешан в интересы родственников. Акафист благоверному князю Игорю гласит, что в 1146 году его войска перешли  на сторону противника, и сам он вынужден был несколько дней скрываться на болотах.

Православный акафист Игорю Киевскому молитва о благополучии и мире

В тексте акафиста благоверному князю Игорю Черниговскому и Киевскому описываются злоключения святого: вскоре его поймали и заточили в так называемый поруб – холодный сруб из бревен, в котором отсутствовали окна и двери. Для того, чтобы достать человека из заточения в порубе, необходимо было разрубать бревна топором. В таких условиях князь вскоре тяжело заболел и находился при смерти, в результате чего его враги приняли решение отвезти его в монастырь и постричь в схиму. Однако, как гласит акафист благоверному князю Игорю, в монастыре он быстро пошел на поправку и остался в нем жить, проводя дни в посте и молитве.

Читать акафист князю Игорю принято при различных болезнях

Неизвестно, сколько лет прожил бы он таким образом, если бы враги благоверного князя Игоря Черниговского, текст акафиста которому Вы найдете после статьи, не решили уничтожить его. Даже будучи монахом, Игорь Ольгович являлся для киевлян символом справедливой власти, чего его враги Мстиславичи никак не могли потерпеть. Однажды, когда князь молился в храме перед иконой Богородицы, их вооруженные воины ворвались в церковь и убили его на месте, предав тело осквернению. Читать акафист святому Игорю можно 18 июня и 2 октября.

Слушать на видео в честь святого князя Игоря

Христианский текст акафиста благоверному князю Игорю Черниговскому

Кондак 1

Избранный страстотерпче Христов, благоверный княже Игоре, возсиявый людем твоим, яко звезда пресветлая: ты бо славу земнаго княжения оставил еси и во иночестве Господеви работати вожделел еси, страдальчески земное житие скончав, и ныне, радуяся, предстоиши престолу Святыя Троицы. Молитвами твоими от всяких зол и напастей охраняй нас, да благодарственно со умилением зовем ти: Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Икос 1

Ангельски поживши на земли, от юности возлюбил еси Божественное учение и сему последовав добрым житием, немолчно прославлял еси имя Господне чтением книг священных и пением церковным. Сего ради тебе, на небеси и на земли прославленному, вопием сице:

Радуйся, от рождения твоего Богом избранный.

Радуйся, семя слова Божия от юности восприявый.

Радуйся, великий угодниче Божий, благочестивую жизнь на земли возлюбивый.

Радуйся, путем трудным и тесным житие земное прошедый.

Радуйся, правды ради душу твою положивый.

Радуйся, от Царя Небеснаго, венец мученический приемый.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 2

Видя Господь чистоту сердца твоего, блаженне княже Игоре, избра тя зрети славу небесную, ты бо паче всего возлюбил еси чистоту душевную и телесную, и ради страданий временных, уповая избежати мучений вечных, великий угодник Божий был еси, и лицем к лицу зрети Господа удостоился еси. Темже притекающе к тихому пристанищу молитв твоих, вопием Христу Богу: Аллилуиа.

 

Икос 2

Разум озаренный благодатию Божиею из млада имел еси, княже Игоре, от юности бо хранил еси в сердце твоем закон Христов, великим угодником Божиим, прошедшим тернистым путем во Царствие Небесное, подражая. Темже и мы, уповая на твое предстательство, молимся: буди нам скорый помощник и покровитель в земном житии нашем, да благодарно вопием ти:

Радуйся, избранный и верный рабе Христов.

Радуйся, от юности чистоту жития возлюбивый.

Радуйся, из млада единому Христу угождавый.

Радуйся, Иисуса ради вся напасти безропотно претерпевый.

Радуйся, Тому единому всею душею прилепивыйся.

Радуйся, всего себе на страдания правды ради предавый.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 3

Силою Вышняго, дарованною тебе, и долготерпением твоим укреплен был еси, блаженне, егда враг рода человеческаго наведе на тя люди злы, во еже лишити тя славы княжеския. Темже, дивящеся богатству терпения твоего, воспеваем укрепившему тя Господу песнь: Аллилуиа.

 

Икос 3

Имея желание в души своей вся красная и сладкая мира сего оставити и Христу последовати, еще млад сый, избрал еси себе путь служения Господеви. Мы же, подражая житию твоему и почитающе честная страдания твоя, правды ради претерпенная, величаем тя сице:

Радуйся, в души своей имевый желание мир оставити и Господеви послужити.

Радуйся, вся красная и сладкая мира сего презревый.

Радуйся, совершенную любовь ко Господу стяжавый.

Радуйся, за кротость души твоея наследие жизни вечныя получивый.

Радуйся, ум твой, сердце и волю в Бозе утвердивый.

Радуйся, дивную кротость духа в скорби показавый.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 4

Бури житейских бед и напастей не возмогоша поколебати крепости души твоея, благоверный княже Игоре, основана бо бе на твердем веры Христовы камени. Мы же, дивящеся великому терпению твоему, со умилением взываем Богу: Аллилуиа.

 

Икос 4

Слыша и видя, княже блаженне, распри и раздоры, врагом рода человеческаго воздвизаемыя, егда вступи на престол Киевский, абие восхотел еси вразумити люди своя и привести их к миру и благоразумию. Сего ради с любовию взываем ти:

Радуйся, яко тобою всякая вражда и злоба побеждаются.

Радуйся, чистоты веры и незлобия дивное воплощение.

Радуйся, образе кротости и терпения.

Радуйся, зерцало совершеннаго незлобия.

Радуйся, многими скорбьми в радость Господа твоего вшедый.

Радуйся, помогаяй и нам терпети скорби и поношения.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 5

Боготечную звезду зрим тя, угодниче Божий, тя бо, восприимшаго великия страдания, прослави Господь, яко вернаго раба Своего, невинно убиеннаго злыми человеки по наущению диавольскому. Мы же, взирающе с любовию на честный образ твой, приклоняем колена, со умилением поя: Аллилуиа.

 

Икос 5

Видевше великий князь Киевский Всеволод, яко преклонился есть к вечеру день жития его, призва тя, Игоре блаженне, и завеща ти престол княжеский. Ты же воли брата твоего, яко воли Божией повинуяся, все упование на Господа возложил еси. Мы же, похваляя таковое смирение твое, воспеваем ти:

Радуйся, яко до конца крест жития твоего безропотно понесл еси.

Радуйся, благочестием Богови и людем послуживый.

Радуйся, велению брата своего покоривыйся.

Радуйся, в народоправлении велию добродетель показавый.

Радуйся, всем братолюбцем присное ободрение.

Радуйся, от людей своих велию любовь стяжавый.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 6

Проповедником добродетелей христианских был еси, княже Игоре, поучая любити братию и народ свой. Мы же ублажаем тя, яко добраго и истиннаго последователя Христова, живот свой за люди твоя положившаго, воспевая Господеви песнь: Аллилуиа.

 

Икос 6

Возсиял еси богоугодным житием твоим, благоверный княже Игоре, все упование свое на Господа, вся во благо устрояющаго, возлагая. Мы же, восхваляя подвиги твоя, глаголем сице:

Радуйся, яко в житии твоем добродетельми просиявый.

Радуйся, чистотою сердца твоего Господа созерцавый.

Радуйся, в несении трудов великаго княжения помощь от Господа получивый.

Радуйся, яко вместо княжеских почестей — мучения и скорби мужественно претерпевый.

Радуйся, иго Христово, благое и легкое, на рамена своя восприявый.

Радуйся, терпению Христову верно подражавый.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 7

Хотящу ти, блаженне, воли Божией покоритися, не воспротивился еси воином князя Изяслава, егда тии тя, еле жива суща, в хладном порубе заключиша, идеже ты, подобно Даниилу пророку, заточенному в рове львином, непрестанно взывал еси Богу: Аллилуиа.

 

Икос 7

Новаго видим тя избранника Божия, благоверный княже Игоре, егда пременил еси княжения славу во иночества образ смиренный. Ты бо, вся благая презрев, желанием восхотел еси единому Богу поработати. Темже, таковому твоему смирению и кротости дивящеся, вопием ти:

Радуйся, страдания лютая невинно претерпевый.

Радуйся, образ любве и незлобия нам показавый.

Радуйся, вся благая мира сего ни во что же вменивый.

Радуйся, злобу и коварство диавола смирением победивый.

Радуйся, послушанию иноческому всецело предавыйся.

Радуйся, усердным молитвенником за люди твоя явивыйся.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 8

Странник и пришлец, по апостолу, явился еси на земли, боголюбезне княже, дольняя бо вся презрев, горняя взыскал еси, все помышление твое ко Господу имеяй. Темже помози и нам, молитвами твоими, добродетельное житие возлюбити, да купно с тобою вопием Богу: Аллилуиа.

 

Икос 8

Всею душею от юности Богу послуживый, блаженне княже Игоре, сего ради Господь прослави тя, Своего угодника, кротости ради и смирения твоего. Мы же, сим добродетелем последовати тщащиися, вопием ти радостно:

Радуйся, от юности Господа всею душею возлюбивый.

Радуйся, делы благими Христу благоугодивый.

Радуйся, всем житием твоим Бога прославивый.

Радуйся, тесный путь спасения от юности избравый.

Радуйся, благодать Божию в сердце своем стяжавый.

Радуйся, житие свое иночеством украсивый.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 9

Всего себе покорил еси воли Господни, яко раб благий и верный, егда пострижение иноческое восприим, во обитель святаго Феодора вселился еси, идеже всецело посту и молитве предался еси. Сего ради сподобился внити в радость Господа своего, Емуже предстоиши ныне со Ангелы, поя: Аллилуиа.

 

Икос 9

Витии многовещанныя не возмогут по достоянию восхвалити страдания твоя, страстотерпче Христов, княже Игоре, ниже уразумети глубины упования твоего, приимши бо весть о убиении твоем, потщался еси в церковь Господню, со слезами пред образом Царицы Небесныя моляся. Убийцы же твои, яко звери дивии, емше тя молящагося, бив, повлекоша тя из храма. Ты же, благодатию Божиею укрепляемь, страдания кротко претерпел еси, за убивающих тя Господа умоляя. Сего ради величаем тя сице:

Радуйся, все упование на Господа и Его Пречистую Матерь возложивый.

Радуйся, на мучение безропотно предавыйся.

Радуйся, благодатию Божиею укрепляемь, страдания мужественно претерпевый.

Радуйся, яко сего ради венцем мученическим украшенный.

Радуйся, за убивающих тя кротко моливыйся.

Радуйся, душу свою в руце Божии радостно предавый.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 10

Спасти хотя душу свою, вся земная и временная во уметы вменил еси, неуклонно стопам Спасителевым последствовав. И ныне с лики ангельскими веселяся, немолчно вопиеши Прославльшему тя Господеви: Аллилуиа.

 

Икос 10

Стеною терпения оградився, верный раб Царя Небеснаго был еси: вражиих бо устрашений не убоявся, всего себе в руце Божии предал еси и страдания мужественне претерпел еси. Мы же, чтуще святую память твою, ублажаем тя, вопиюще:

Радуйся, великий княже Игоре, престолу Небеснаго Владыки предстояй.

Радуйся, венец твой княжеский кровными каплями, яко драгими камнями украсил еси.

Радуйся, образ вернаго служения Богу терпением своим показавый.

Радуйся, житие свое тесною стезею мучений и страданий прошедый.

Радуйся, яко пред великим мужеством твоим, вернии преклоняются.

Радуйся, яко и ныне не престаеши благодеяти призывающим тя.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 11

Пение хвалебное приносим дивному во святых Своих Богу нашему, даровавшаго Церкви Своей и стране нашей дивнаго чудотворца и усерднаго молитвенника — благовернаго князя Игоря, иже и поныне не престает молитися за ны и научая пети всех: Аллилуиа.

 

Икос 11

Свет славы небесныя осия святое и многострадальное тело твое, страстотерпче Христов, егда оное положено бысть в церкви святаго Михаила. Людие же, окрест гроба твоего стоящии, и возжегаемыя невидимою рукою свещи и лампады зряще, приидоша в трепет и ужас, познавая, яко тако прослави Бог угодника Своего; тебе же, богомудре княже, воспеша тако:

Радуйся, усердный наш пред Богом молитвенниче и предстателю.

Радуйся, яко Господь прослави тя знаменьми и чудесы.

Радуйся, сиянием небеснаго света озаренный.

Радуйся, непорочную душу твою в руце Божии предавый.

Радуйся, нетленное тело твое в помощь нам оставивый.

Радуйся, яко за смиренномудрие твое венцем славы от Бога увенчанный.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 12

Благодать единения и братолюбия испроси нам у Всещедраго Бога, угодниче Христов, да вси людие возлюбят друг друга и единодушно исповедят веру Православную, воспевая Спасителю нашему: Аллилуиа.

 

Икос 12

Поюще добродетельное житие твое, ублажаем мученическую кончину твою, восхваляем и пренесение честных и многоцелебных мощей твоих из стольнаго града Киева во град Чернигов, воспеваем славу твою, иже на небесех, и усердно молим тя, страстотерпче княже Игоре: не возгнушайся нас, грешных и недостойных, зовущих ти:

Радуйся, яко великия благодати от Бога сподобивыйся.

Радуйся, яко теплый молитвенник и заступник от Бога нам дарованный.

Радуйся, яко всем призывающим тя скорый помощник бываеши.

Радуйся, духовнаго веселия сердца наша исполняющий.

Радуйся, в лице Русских святых славою многою от Бога превознесенный.

Радуйся, яко благочестивых множества любовию празднуют святую память твою.

Радуйся, святый благоверный княже Игоре, во смирении за истину терпящим скорый помощниче.

 

Кондак 13

О, многострадальный страстотерпче Христов, благоверный великий княже Игоре! Приими сие малое, обаче от любящих сердец приносимое тебе сие моление наше, защити всех нас, за истину обиды и поношения терпящих, уврачуй душевныя и телесныя недуги, и от всех бед и скорбей избави ны да, благодарни суще, вопием Богу: Аллилуиа.

 

/Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1/

 

Православная молитва страждущего перед иконой князя Игоря Черниговского и Киевского

О святый угодниче Божий, страстотерпче благоверный, княже Игоре! Ты из млада Бога возлюбил еси, мудрования плотская, честь и славу княжескую ни во что же вменил еси и монашескаго образа, еще юный леты, достигл еси, к Богу единому всею душею твоею прилепился еси, и благое иго Христово на ся взем, путем спасительным неуклонно шествовал еси даже до смерти мученическия. Сего ради венча тя Господь, блаженне Игоре, венцем славы и прият в Своя Небесныя селения, идеже ты ныне, неизреченныя славы и радости наслаждающеся в невечернем дни Царствия Христова, с лики святых страстотерпцев и всех святых Бога о нас умоляеши. Молимся тебе, святче Божий, припадая к честному образу твоему: молися о нас грешных и непотребных, испроси молитвами твоими мира державе нашей, граду сему (и святому храму сему) благодати и милости. Церковь святую огради молитвами твоими от ересей и расколов, пастырем ея испроси ревность и благочестие, всем же нам любовь нелицемерную и терпение даруй, грехов наших прощение, болезней и всяких недугов исцеление. Покрый и сохрани всех нас от всяких бед, скорбей и напастей, да, благодаряще, прославим Святую Живоначальную Троицу, Отца и Сына и Святаго Духа, во веки веков. Аминь.

Обсудить на форуме

Нет комментариев

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>